top of page

Terapevtska joga je izjemno priljubljen način razreševanja težav v ZDA ker mnoge znanstvene raziskave na to temo kažejo, da je učinkovita v kar 70% pri zelo širokem spektru problemov. Za pomoč z joga terapijo se dogovorite individualno, kadar vam ustreza. Terapije imate lahko na vašem domu ali v prostorih BM Studia. 

KAJ JE TERAPEVTSKA JOGA?

Redna, skupinska praksa joge je glede na njeno zvrst lahko hitra in fizično zahtevna, joga terapija pa je posamezniku prilagojena varnejša in nežnejša različica joge. Terapevtska joga se ponavadi izvaja individualno in joga učitelj, ki mora imeti dodatna znanja iz terapevtske joge, jo popolnoma prilagodi osebi in njenim težavam. Lahko pa se izvaja tudi v skupini dveh ali več ljudi, ki imajo enake težave.Terapevtska joga je primerna za vse, ki bi si z jogo radi pomagali ali pa si jo prilagodili sebi, svoji naravi, sposobnostim, željam in kakršnimkoli zdravstvenim težavam, pa naj bodo te fizične (mišično- skeletne) ali psiho-emocionalne narave. Kajti vsak stil joge in vse tehnike nikakor niso primerne za vse ljudi. Joga terapija pa je holističen, komplementaren in individualen pristop k bolj funkcionalnemu gibanju, boljšemu počutju in zmanjšanju bolečin. Za vidnejše rezultate so priporočljiva vsaj tri srečanja in vsakodnevno delo doma. 


KAKO POTEKA?

Pred prvim srečanjem boste izpolnili nekaj vprašalnikov, ki jih obdelamo na prvi terapiji, ki traja 1,5 do 2 uri. Poleg tega bom preverila način vašega dihanja, obseg gibanja, anatomske značilnosti vašega okostja, pogovorili se bomo o prehrani, načinu življenja ipd. Glede na rezultate in želene cilje, ki jih želite doseči, vam bom sestavila program vaj in tehnik, ki jih boste do naslednjega srečanja izvajali vsak dan, poljuben čas (ki ga sami določite vnaprej)  in vas tudi naučila, kako jih izvajati pravilno. 
Na ostalih terapijah, ki si sledijo v razmiku tedna ali dveh in trajajo od 45 minut do ene ure pa bomo preverili učinke, odpravili morebitne težave, po potrebi vas bom naučila novih tehnik ter vam sestavila nov oz. dopolnjen program. 

PRI ČEM TERAPEVTSKA JOGA POMAGA?

Vse več zdravnikov v ZDA predpisuje svojim pacientom terapevtsko jogo in vedno več je bolnic, ki poleg medicinske pomoči nudijo tudi tovrstno terapijo zato, ker izkušnje in raziskave kažejo, da pacientom izjemno pomaga pri boljšem počutju in hitrejšem okrevanju. Kadar terapevtsko jogo uporabljamo skupaj z drugimi načini medicinskega ali alternativnega zdravljenja, je še posebej učinkovita, predvsem pri kroničnih stanjih. Klinične raziskave so v zadnjih letih pokazale, da terapevtska joga pomaga pri širokem razponu zdravstvenih težav, še posebej pri težavah z depresijo, anksioznostjo, nespečnostjo in pri bolečinah v hrbtenici, sklepih in mišicah. Prav tako zmanjša faktorje tveganja za hipertenzijo in srčno-žilne težave ter blaži stranske učinke zdravljenja s kemoterapijo. 

Najbolj učinkovita pa je terapevtska joga pri obvladovanju in zmanjševanju stresa – ki postaja vedno večji zdravstveni problem na Zahodu, saj pripomore k nastanku mnogih zdravstvenih težav, kot so sindrom razdražljivega črevesja, sindrom izgorelosti,  migrene, glavoboli, srčne bolezni, diabetes in osteoporoza.

Terapevtska joga se poslužuje različnih jogijskih tehnik, ki blažijo ali odpravijo zdravstvene težave. Tako med terapevtska orodja joga terapije spadajo pranajame oz. tehnike dihanja, asane oz. fizični položaji, energetske vaje, vodene vizualizacije, afirmacije, meditacija, pa tudi način prehranjevanja, življenja itd. 

Terapevtska joga je holističen pristop k zdravju, saj se osredotoča na pacienta kot celoto in ne samo na njegove simptome oz. stanje. Tako se hkrati ukvarja s telesom: krepi kardiovaskularni, mišično-skeletni in živčni sistem, izboljšuje prebavne funkcije, krepi pljuča in omogoča boljšo preskrbljenost tkiv s kisikom, pomaga odstraniti karcinogene, strupene, odpadne snovi iz telesa itd.; istočasno pa pozitivno deluje tudi na um, čustva, psiho.

bottom of page