top of page

Joga bonton

Pri praksi joge je za boljše rezultate posameznika in skupine ter bolj kvalitetno delo potrebno upoštevati nekaj pravil:
 

 • Ko pridete v studio, se najprej preobujete v copate in v garderobi preoblečete. Jogo prakticirate bosi (predvsem stoječe položaje, če vas zebe, si pri položajih na tleh obujete nogavice. Izogibajte se prakticiranju joge v najlonkah). 

 • Prenosne telefone, torbice in vse ostalo pustite v garderobi (zaklenete v omarico). Če se od telefona nikakor ne morete ločiti, ga izklopite (to ne pomeni, da ga prestavite na vibriranje, kar ravno tako kot zvok moti proces joge)!

 • Vadite v udobnih oblačilih, po možnosti iz naravnih materialov, ki vam omogočajo gibanje in vas nikjer ne vežejo. Odstranite pasove in nakit. Nakit ovira energetski pretok.

 • Na jogo prinesite odejo ali veliko brisačo, s katero si lahko pomagate pri položajih in se na koncu, pri sproščanju, z njo pokrijete, da vas ne zebe.

 • Ko vstopite v dvorano in če se ostali že sproščajo, ne loputate z vrati in greste mirno na prosto mesto, kjer se usedete ali uležete in se pred začetkom poskusite sprostiti. Za druženje in klepet bo dovolj časa po koncu joge, ob skodelici čaja.

 • Blazine v studiu so namenjene uporabi - vendar pa je z energetskega in higienskega vidika bolje, če čez studijsko položite svojo blazino in jogo izvajate na njej.

 • Na jogo ne prihajate močno odišavljeni ali naparfumirani. Še tako dober parfum je lahko zelo moteč za druge, ki morda trpijo za alergijami. Poleg tega močan vonj onemogoča kvalitetno izvajanje tehnik dihanja.

 • Priporočeno je, da 2- 3 ure pred jogo ne jeste ničesar. Če pa je nujno, kakšno uro pred pričetkom lahko zaužijete lahko prebavljivo hrano (sadje, jogurt, oreške...). V dvorano ne prinašate hrane in pijače (razen vode v steklenicah).

 • Na jogo pridete vsaj 10 minut prej! Ne zamujate, ker s tem motite druge in zamudite uvodne informacije! Če pa se že zgodi, da zamudite, vstopite tiho kot miška, da ne zmotite drugih, ki so ravno sredi procesa umirjanja. 

 • Če morate oditi pred zaključkom joge, odidite tiho, preden se začne končno sproščanje. 

 • Med jogo se osredotočate nase. To je čas samo za vas, posvetite ga sebi in ne temu, kako položaje izvaja vaš-a sosed-a. Potopite se vase. Raziskujte svoje zmožnosti in omejitve. Spoznavajte se. Čutite se. Sprejmite se. Če je položaj za vas prezahteven, izvajajte prilagoditev ali pa se vrnite v enega nevtralnih položajev, opazujete svoje dihanje in ostanite v centru. Predvsem pa bodite strpni do sebe in upoštevajte meje in zmožnosti svojega telesa (in uma), na jogo nasilje nad telesom in bolečina ne sodita! Obvezno mi pred začetkom omenite morebitne poškodbe in bolečine in upoštevajte moja priporočila za varno izvajanje joge. Joga namreč lahko tudi škodi!

bottom of page