top of page

Paramhansa Yogananda

Joga

Joga je okrog pet tisoč let stara umetnost in hkrati znanost, ki skozi tisočletja pridobiva na praktični vrednosti. Znanost, ker ponuja praktične in preverljive metode za discipliniranje oz. kontroliranje telesa, uma in duha, ter umetnost, ker je za dosego rezultatov pri praksi joge potrebno uporabljati intuicijo in senzibilnost.
Joga ni vera in ni sistem verovanja. Ukvarja se s telesom in z umom ter pomaga med njima ustvariti vzajemno harmonijo, ravnotežje, da delujeta usklajeno in ne eden proti drugemu, kar se rado dogaja sodobnemu človeku. Za dosego tega in za kontroliranje ter uravnavanje energij v telesu, se joga poslužuje starodavnih tehnik dihanja (pranajama), različnih telesnih položajev (asana), tehnik sproščanja, meditacije in še raznih drugih tehnik.
Poznamo različne metode in stile joge, ki se med seboj razlikujejo predvsem v različnih poteh, ki vodijo do istega cilja (govorim o tradicionalnih šolah joge in ne novodobnih potrošniških različicah joge, ki z jogo nimajo nič kaj dosti skupnega, razen imena).

Joga nam torej s pestro paleto tehnik ponuja celosten način osebnostnega razvoja. Redna praksa ohranja naše zdravje in dobro počutje na vseh ravneh (fizični, psihični, emocionalni, mentalni in socialni). Joga niso samo položaji (asane), kot jo mnogi v današnjem dinamičnem svetu pojmujejo; joga vsebuje zelo različne metode: od učenja zavedanja diha, tehnik dihanja, tehnik koncentracije, sprostitvenih tehnik, do samo-raziskovanja, meditacije itn. Vse te pa vodijo v umirjanje uma, v boljše samozavedanje, vodijo nas do boljšega stika s samim sabo in posledično z drugimi in okoljem. Skozi postopen proces usmerjanja našega zavedanja navznoter se naučimo prepoznavati svoje vzorce mišljenja ne da bi jih »predalčkali«, se samoobtoževali ali jih skušali na silo spremeniti. Postopoma postanemo bolj zavestni, prisotni v sedanjem trenutku. Kar pa nam omogoči, da občutimo več zadovoljstva, notranjega miru in sreče - kajti tesnoba, stres, napetost se pojavijo takrat, ko je naš um fiksiran - ali v obžalovanju preteklosti ali v skrbi za prihodnost. 
S prakso joge, z izvajanjem asan in drugih tehnik, tako ne razvijamo zgolj dobrega fizičnega zdravja in počutja, ampak predvsem vplivamo na svoj um, dosežemo umiritev miselnih vrtincev in lahko izkusimo resničen mir znotraj hektičnega vsakdana, mir znotraj orkana.


 

bottom of page