top of page

SPROŠČANJE, JOGA, MEDITACIJA (vsak ponedeljek od 19. oktobra do 9. novembra 2020 ob 16.45)

Tempo življenja, ki nam ga narekuje sodobni čas s seboj prinaša vse več izgorelosti, izčrpanosti, anksioznih motenj in napetosti  - tako mišične kot mentalne. Zato ste vabljeni na 4 – tedenski program sproščanja in energetiziranja, kjer se boste s pomočjo jogijskih in meditativnih tehnik aktivno sprostili po »dolgem« službenem ponedeljku in se napolnili s svežo energijo za nadaljevanje tedna; ter se hkrati tudi naučili, kako si v stresnih situacijah pomagati sami. Izkusili boste lahko enostavne, a zelo učinkovite energetske vaje, sprostilne joga asane (položaje), pomirjujoče in poživljajoče tehnike dihanja (pranajame), aktivno meditacijo v gibanju, tehnike vizualizacije, globinsko sproščanje (joga nidro) in še kaj. 

Program je primeren je vse, ne glede na stopnjo predznanja in gibalnih sposobnosti, kajti smisel joge in meditacije je v raziskovanju sebe, svojih potencialov in iskanju tistega najbolj ustreznega zase (v okviru anatomskih zakonitosti in upoštevanju varnostnih priporočil). 

Še posebej pa je priporočljiv za vse, ki ste izčrpani, izgoreli, pretirano aktivni, tesnobni, odtujeni od sebe in za vse, ki se želite »ustaviti«, pogledati vase, stopiti na pot samospoznavanja in odkrivanja barvitosti svojih notranjih svetov. Za vse, ki želite v življenju več mirnosti, sproščenosti, zavedanja, energije, zadovoljstva... več »živosti«. 

 

POLETNA JOGA 2019 - SPOZNAVANJE SAMEGA SEBE SKOZI KOSHE

 

Joga delavnica z naslovom Spoznavanje samega sebe skozi koshe bo potekala ob ponedeljkih od 3. do 24. junija od 18.00 do 19.30 (v primeru večjega zanimanja tudi od 19.30 do 21.00). 

Skozi prakso joge bomo raziskovali in spoznavali vse nivoje samih sebe. V Taittiriya Upanishadah, starodavnem besedilu, je človek opisan kot bitje ustvarjeno iz petih različnih nivojev zavest, petih Kosh oz. nivojev, plasti, ovojev, ki se prepletajo, prelivajo drug v drugega, vplivajo drug na drugega. Joga uči, da smo sestavljeni iz Anamaya koshe (fizičnega telesa), Pranamaya koshe (energetskega/ vitalnega telesa), Manomaya koshe (mentalnega telesa), Vyanamaya koshe (telesa modrosti) in Anandamaya koshe (telesa blaženosti/ radosti).

Prijave najkasneje do 30.5.2019 (oz. do zapolnitve prostih mest).

JOGA NIDRA

Joga nidra dobesedno pomeni psihični spanec, ko je človek na meji med budnostjo in spancem, je tehnika, ki obudi povezavo med telesom, umom in duhom. Prakso bi lahko primerjali z globokim spancem, pa čeprav smo budni.To je stanje notranjega zavedanja ter stika s pod in nadzavestjo. Joga nidra pripelje v stanje globoke fizične, psihične in mentalne sprostitve, napetosti popustijo, um postane jasnejši, misli bolj jasne. To je metoda vpogleda v lastno notranjost, tehnika vizualizacije pretoka energije po celem telesu. Primerna je za vse, ki se želite sprostiti, ne glede na vaše predznanje v jogi, posebej priporočljiva pa za tiste, ki ste utrujeni, pod stresom in brez energije. 

Koristi: znižuje krvni tlak, zmanjšuje negativne učinke stresa, izboljšuje spanje, zmanjšuje simptome kronične utrujenosti, bolečine v mišicah, krepi voljo, ima močne pozitivne psihološke učinke, razvija občutke radosti, povezanosti, celosti, zavedanja tega trenutka in nebolečega opuščanja vsega, kar tlačimo v podzavest. 

Ena ura globinske sprostitve je po besedah Swamija Satyanande Saraswatija po sprostitvi in regeneraciji organizma enakovredna 4 uram spanca.

 

Prakso joga nidre izvajamo na tleh, v ležečem položaju (Savasani) - potrebujete ležalko, topla in udobna oblačila ter deko. Trajanje: 60 minut.

POLETNA JOGA 2018 - JOGA IN E-MOCIJE 

V letošnji poletni jogi se boste naučili, kako s pomočjo joge in njenih tehnik lahko opustimo določena čustva, ki nam grenijo življenje, kako s pomočjo dihanja opustiti napetosti v telesu, ki so posledica zadrževanja emocij, kako se spopasti s čustveno bolečino, kako premagati jezo, negotovost, žalost…

Narava energije je, da se giblje, teče, pretaka, kar pove že samo ime (ang. e: energija/ emocije; motion: premikanje). Emocije oz. čustva želijo biti pretočna, kajti vsa čustva, pozitivna ali negativna, so začasna, spremenljiva, pridejo in gredo. Da pa so čustva lahko pretočna, potrebujejo kanal skozi katerega se lahko sproščajo, skozi katerega jih lahko v polnosti začutimo… Kajti šele, ko čustvu pustimo, da se izrazi v vsej svoji veličini - ga občutimo,  ga predihamo - sprostimo njihovo energijo, da se ta lahko premakne drugam ali preobrazi. In le tako se lahko osvobodimo čustva, ki nas duši ali omejuje ter se posledično ujame tudi v tkivu telesa. To, kar so na vzhodu odkrili že zdavnaj, sedaj odkriva tudi zahod - povezavo med čustvi in telesom. Joga in njene sorodne prakse se zavedajo, da se različna čustva »zablokirajo« v različnih delih telesa in se zadržujejo v različnih organih.

 

Čustva so trenutna izkustva, ki vedno minejo, a kljub temu se z njimi identificiramo, se opredeljujemo s temi začasnimi, minljivimi, spremenljivimi občutki in mislimi - mislimo, da te emocije predstavljajo naš jaz. Joga nas lahko nauči pogledati onkraj te iluzije, onkraj tega kar mislimo, da smo - v to, kar res smo.

 

Program traja en mesec (4x po 90 min), lahko pa se nam pridružite tudi samo na izbrani uri, vendar pa imajo zaradi omejenega števila mest prednost tisti, ki se vpišejo na vse štiri prakse joge. Primerno za vse stopnje poznavanja joge (od 0 do ∞), tudi za začetnike, saj boste dobili celosten vpogled v to, kaj je joga.

bottom of page